Meditaatio ABC

Keskustelua buddhalaisuudesta.
Vastaa Viestiin
JakkeK

Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja JakkeK » 29 Kesä 2013 11:16

Kaiken opillisten ja filosofisten avausten jälkeen haluaisin kysyä jotain käytännöllistä. Teidän OMIA kokemuksia meditaatiosta ja erityisesti siihen liittyvistä asioista, joista on ollut hyötyä tai mitä olette oivaltaneet itse. En siis kysele mitään lainausta joltakulta "mestarilta" tai kirjasta, vaan nimenomaan omia oivalluksia. Asia tuli mieleen, kun eräs tuttava aloitti harjoituksen ja kertoi omasta suuresta oivalluksestaan kokeiltuaan vuosien aikana kymmeniä eri meditaatiotapoja. "Tajusin, että tämä on vain olemista hiljaa", olivat hänen lauseensa. Sen sijaan, että hän kävisi muutaman kerran viikossa jossain tai harjoittaisi tietyn määrän päivässä, hän nyt vain istuu alas kun ei ole mitään mitä tulisi tehdä.

Minusta se on hieno oivallus, kun meditaatio lakkaa olemasta pyrkimistä johonkin ja tulee osaksi koko elämää. Itselläni iso oivallus liittyi meditaation jälkeiseen tilaan. Kun lakkasin kiinnittämästä huomiota, miten seesteinen ja hyvä olo oli, ja keskityin sen sijaan asioihin, jotka rikkoivat sitä tilaa, koin vasta todella pääseväni eteenpäin. Stressi, omituiset tunteenomaiset reaktiot ihmisten sanomisiin, tarve puolustautua henkisesti vastaväitteiteltä, kyky olla väärässä ja monet muut tulivat itsestään sitä kautta meditaation aiheiksi. Onko teillä tuollaisia oivalluksia, joista voisi olla jollekin apua ja joita olisitte valmiit jakamaan muiden kanssa? Ihan mitä tahansa käytännön kokemuksia, oivalluksia ja neuvoja?

Avatar
Santeri
Viestit: 932
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Santeri » 29 Kesä 2013 20:52

Hei,

Muistan vielä elävästi kun aloitin kunnolla meditoimaan, niin tuli juuri tuollainen välitön fiilis. Kuuntelin kun kello raksutti hiljaa keittiössä ja haistelin makeaa suitsukkeen tuoksua.

:)

Metta,
Thanavuddho
www.ssaablogi.blogspot.fi

Avatar
Santeri
Viestit: 932
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Santeri » 01 Heinä 2013 06:08

Hei,

JakkeK kirjoitti:Kaiken opillisten ja filosofisten avausten jälkeen haluaisin kysyä jotain käytännöllistä. Teidän OMIA kokemuksia meditaatiosta ja erityisesti siihen liittyvistä asioista, joista on ollut hyötyä tai mitä olette oivaltaneet itse.


Kirjoitin muutama päivä sitten Mielenpurkajien foorumille viestin koskien unihalvauksia:

Usein kohtaukseen liittyy visio valkoisesta valosta. Jos uskallan olla pelkäämättä, niin valo kirkastuu ja tulee lähemmäksi. Vielä tähän päivään menessä en ole jäänyt sinne valoon, vaan yleensä kohtaus loppuu nopeasti vision ilmaantumisen jälkeen. Kohtaukseen liittyy voimakas mielihyväntunne ja maalliset surut etääntyvät.
Metta,
Thanavuddho
www.ssaablogi.blogspot.fi

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 03 Heinä 2013 16:06

Sellaisessa meditaatiossa jossa pyritään rauhoittamaan mieltä, esimerkkinä vaikka hengitykseen keskittyminen, niin välillä tulee ajatuksia jotka pyrkivät viemään mukanaan ja se keskittyminen häviää. Itseäni auttoi kun oivalsin että ei ole hyvä jos yrittää väkisin viedä huomion takaisin hengitykseen, vaan pikemminkin kannattaa pyrkiä rentoutumaan ja päästämään irti niistä häiritsevistä ajatuksista. Jos yrittää väkisin viedä huomion takaisin hengitykseen, niin siitä tulee hermostuneeksi ja se keskittyminen muuttuu entistä vaikeammaksi.

Ainakin alkuvaiheessa tuli usein kesken kaiken mieleen jokin hyvä idea ja tuntui että sitä pitää alkaa miettimään juuri sillä hetkellä tai se unohtuu. Sitten jos tällainen tulee niin täytyy vain vetää syvään henkeä, huokaista, ja jotenkin päästää siitä irti ja ajatella että sitä ei tarvitse käsitellä juuri nyt. Tällaisen huokauksen jälkeen huomion vieminen takaisin hengitykseen onnistuu taas paljon paremmin.

Joidenkin pidempien tai syvempien meditaatioiden jälkeen olen myös huomannut että minulla on normaalisti taustalla läsnä koko ajan jonkinlainen ärtymys, mutta se on niin hienovaraista ja siihen on kai niin tottunut, että sen huomaa vasta kun pystyy rauhoittumaan todella syvään, jolloin huomaa eron kun se ärtymys alkaa taas nousta pintaan.

Dharmis42
Viestit: 503
Liittynyt: 20 Helmi 2013 04:19
Viesti:

Re: Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Dharmis42 » 04 Heinä 2013 22:34

Tietyllä tavalla joskus tunnistaa tietyn tunnetilan. Sitten tajuaa, että tämä sama tunne onkin ollut aina läsnä. Tarkkailemaanhan siinä joutuu. Mielen kiemuroita.

Tomi
Viestit: 361
Liittynyt: 11 Helmi 2013 19:20
Viesti:

Re: Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Tomi » 08 Heinä 2013 16:03

Itseä auttoi todella paljon tämä ohjeistus jollakin retriitillä:

Kun alas oltiin istuttu niin tämä muistutti meitä että istumme lattialla (tai tuolilla) yhdessä toisten kanssa. Koska olemme tänne asti selvinneet niin olemme takuulla tarpeeksi tietoisia, eikä sitä varten tarvitse ponnistella lisää. Jos mieleen tulee ajatus ja pyrkimys jotenkin erityisesti "meditoida" niin huomaa sen ja rentouttaa sen ja jatkaa lattialla istumista tietoisena siitä mitä mielessä ja kehossa tapahtuu.

Aika välittömästi kykenin olemaan eri tavalla läsnä ja voimakas piti alkoi nousta. Jatkan edelleen tuota ohjetta. "Meditaatioon" sisältyy joku ajatus jostain tietystä tavasta olla, joka taas johtaa helposti jonkin tavoitteluun tai pois työntämiseen.

Oskari

Re: Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Oskari » 10 Heinä 2013 08:59

Tämä ei ole opastusta, pelkästään yksi kokemus, joka toivon mukaan tästä kehittyy... ;)

Pelkästään olla kaiken kanssa mitä mieleen kohoaa keho jonkinlaisena keskipisteenä mielen liiaksi vaeltaessa. Oivallus on ollut se ettei vältä sitä mitä kulloinkin ilmenee vaan ikään kuin sukeltaa siihenkin, joka taas tuntuu tuottavan jonkinlaista transformaatiota mielessä ja kehossa. Aina aika ajoin muistutus; mitä tämä on? Tai: en tiedä mitä tämä on.

...
Viestit: 1120
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja ... » 14 Syys 2013 23:18

Harjoita joka päivä. Älä jätä yhtään päivää välistä.

Koskaan ei tule "oikeaa" hetkeä tai "oikeaa" inspistä. Inspis on tunne, siten ailahteleva ja muuttuva. Dohat tarjoavat hyvää potkua harjoitukseen. Ja useimmiten näiden gurujen "ummehtuneet" neuvot ovat niitä parhaimpia.

kspr
Viestit: 7
Liittynyt: 23 Touko 2013 16:58
Viesti:

Re: Meditaatio ABC

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja kspr » 27 Syys 2013 15:27

Tuo oli musta hyvin sanottu tuossa ylempänä, että kysyvästä, kiinnostuneesta asenteesta voi olla iloa. Semmoisesta "lapsen mielestä" joka ei pidä asioita itsestäänselvyyksinä. Tyyliin "mitähän tapahtuu jos teen näin".. "miltähän hengittäminen tuntuu".. tai jotain..


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Dharman pyörä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija