Hyveet kumpuavat tottumuksesta

Yleinen keskustelualue ja olohuone henkisille etsijöille.
Vastaa Viestiin
Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 05 Tammi 2014 18:18

Otsikon ajatus on käsittääkseni peräisin Aristoteleelta. Aristoteleen ajatus oli, että ihmisen perusolemus määrittyy sen kautta mitä ihminen tekee, ja loppujen lopuksi ihminen on tapojensa summa.

Jos seuraamme tätä ajatusta, niin päädymme toteamaan että jos voi muuttaa tapojaan ja tottumuksiaan, niin voi periaatteessa muuttaa itseään. Kysymys kuuluukin, millä kaikilla tavoilla tottumuksiaan voi muuttaa?

Raaka tahdonvoima on yksi vaihtoehto, esim. jos haluaa lopettaa tupakanpolton niin sitten vain yksinkertaisesti lopettaa, "kylmä kalkkuna". Sitten on erilaisia kikkoja joilla voi huijata itseään, jolloin tahdonvoimaa ei tarvita yhtä paljon.

Olen joskus lukenut tarinan jossa koomikko Jerry Seinfeld neuvoo aloittelevaa koomikkoa, että kannattaa harjoitella vitsien kirjoittamista joka päivä. Seinfeld neuvoo myös, että kannattaa hankkia seinäkalenteri johon voi merkitä päivän kohdalle rastin aina kun on jaksanut harjoitella kyseisenä päivänä. Kun näkee seinällä kalenterin, jossa kaikkien edellisten päivien kohdalla on rasti, niin ei tee mieli jättää päivän harjoittelukertaa väliin.

Ehkä Seinfeldin kalenterikikkaa käyttämällä voisi luoda itselleen uusia tapoja? Uusi vuosi vaikuttaa sopivalta tällaiselle kokeilulle, kun on tapana tehdä kaikenlaisia lupauksia ym., joten tein itselleni meditaatiokalenterin, johon merkkaan rastin joka päivälle jolloin olen meditoinut.

kalenteri2014.jpg (48.96 KiB) Katsottu 967 kertaa

Brahu
Viestit: 60
Liittynyt: 11 Helmi 2013 11:16
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Brahu » 06 Tammi 2014 11:21

Onko oikeasti muita vaihtoehtoja kuin raaka tahdonvoima?
Kestääkö kalenteri?


En usko nikotiinipurkkiin.

En tosin myöskään ole kokeillut, tartteisi kai joku päivä... mutta oikeasti, tänä vuonna yritän opetella että kaikkea ei tarvitse kokeilla. Opetella sanomaan ei?


Minä meditoin joka päivä kahdesti puoli tuntia-tunnin, joskus kolmesti. Kymmenen tuntia viikossa? Viisisataakaksikymmetä tuntia vuodessa, se on kolme viikkoa yöt ja päivät yhteen putkeen. Tai 65 kahdeksan tunnin työpäivää, eli laskutettuna toistakymmentä tuhatta egeä.


Mutta ei auta, jos on tänä vuonna köyhä niin on todennäköisimmin köyhä myös ensi vuonna.


Mutta siis juu, sitä piti vaan että niin olemme tapojemme orjia. Ja tapoja on oikeasti vaikea ja hidas muuttaa, mutta kyllä se siitä askel askeleelta paremmaksi muuttuu kunhan ovat motiivit kohdillaan.Pahoja tapoja?

Läppärin edessä vierähtää usein turhan paljon aikaa... lupaan vähentää sitä, ja siirtää sen ajan kasvimaalle

Ja keväällä varmaan tulen myös siirtämään osa meditaatio-ajasta kasvimaalle, mutta meditaatio ja kasvimaan hoito on lähes sama asia.

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 06 Tammi 2014 14:28

Brahu kirjoitti:Onko oikeasti muita vaihtoehtoja kuin raaka tahdonvoima?

Kreikkalaisissa taruissa kerrotaan seireeneistä, jotka houkuttavat merimiehet kuolemaan laulullaan. Seireenin laulun kuullessaan merimies on hukassa, sillä laulun tenhoa on mahdoton vastustaa tahdonvoimalla. Odysseus keksii sitoa itsensä laivan mastoon kiinni, jolloin hän seireenien laulun kuullessaan ei pääse liikkumaan, vaikka tuntisikin vastustamatonta halua seurata seireenejä. Näin siis Odysseus keksii kikan jolla voi vastustaa seireenien kutsua ilman ylimaallista tahdonvoimaa.

Monessa asiassa raaka voima voidaan korvata oveluudella. Täytyy vain keksiä tilanteeseen sopivat kikat. Tai näin ainakin voi toivoa...

Itse olen meditoinut 30-60 minuuttia kerralla, joinain aikoina pari kertaa päivässä, toisina aikoina kerran viikossa. Tämä on riippunut ehkä siitä mikä on ollut milloinkin päällimmäisenä mielessä. Ehkäpä tuollainen kalenteri joka on koko ajan silmien edessä voisi vaikuttaa siihen mikä mielessä päällimmäisenä on?

Brahu kirjoitti:Mutta ei auta, jos on tänä vuonna köyhä niin on todennäköisimmin köyhä myös ensi vuonna.

Ainakin jos on joka vuosi sama ammatti. Jos viime vuosi ei mennyt niin kuin toivoi, niin kannattaa ehkä kokeilla tänä vuonna jotain uutta.

Brahu kirjoitti:Pahoja tapoja?

Läppärin edessä vierähtää usein turhan paljon aikaa... lupaan vähentää sitä, ja siirtää sen ajan kasvimaalle

Olen kuullut että pahoja tapoja on todella hankala poistaa, ja että poistamisen sijaan niitä tulisikin pyrkiä korvaamaan joillain toisilla. Läppärin ääressä istumisen korvaaminen kasvimaan hoidolla kuulostaa hyvältä keinolta.

Dharmis42
Viestit: 503
Liittynyt: 20 Helmi 2013 04:19
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Dharmis42 » 06 Tammi 2014 15:02

Mietiskelin, että miten internet ja hetkessä eläminen olisivat muuttuneet tai muuttaneet ihmisen tarkkaavaisuutta? Jos heijastepinta on ikäänkuin levittäytynyt globaaliksi uutisvirraksi ja sosiaalisen median tuntevaisuudeksi, onko oman sisäisen maailman heijastaminen siis helpompaa? Tuntuisi, että vetäytyminen ei ehkä olisi kovin suosittua tällaisessa tilanteessa, tai sitten se mahdollisuus täydelliseen vetäytymiseen maailmasta on hankalaa. Tietysti se tunti päivässä on varmasti suositeltavaa, mutta pääseekö sillä irti ulkoisen maailman luomasta läsnäolosta?

Saako retriiteille ottaa älypuhelinta mukaan? Jos nykyään on menossa vaikka vaellukselle, niin tietysti yhteys täytyy säilyä?

Meinasin kirjoittaa infoähkyyn, mutta tulikin sitten tänne.

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 06 Tammi 2014 19:32

Dharmis42 kirjoitti:Mietiskelin, että miten internet ja hetkessä eläminen olisivat muuttuneet tai muuttaneet ihmisen tarkkaavaisuutta? Jos heijastepinta on ikäänkuin levittäytynyt globaaliksi uutisvirraksi ja sosiaalisen median tuntevaisuudeksi, onko oman sisäisen maailman heijastaminen siis helpompaa?

Aina välillä tulee luettua kuinka joku on huolestunut miten internet ja nykytekniikka vaikuttavat haitallisesti milloin mihinkin elämän osa-alueeseen. Itse suhtaudun näihin varovaisen epäilevästi. On hyvin mahdollista että tekniikka ei ole muuttanut ihmisiä juuri ollenkaan, vaan päinvastoin tekniikka on mukautunut ihmisluonnon piirteisiin.

Internetin vaikutuksista tulee kuitenkin mieleen, että on kaksi hyvin erilaista tapaa käyttää nettiä. Netissä voi olla passiivinen kuluttaja tai aktiivinen tuottaja. Olettaisin että vaikutukset ovat täysin erilaiset jos vain passiivisesti surffailee ja katsoo videoita, kuin jos aktiivisesti osallistuu, kirjoittaa blogia, tekee omia videoita, ym. ym. Esim. infoähky-ketjussa mainittu ajatusten hajanaisuus tuntuisi olevan seurausta enemmän passiivisesta netin kuluttamisesta kuin aktiivisesta toiminnasta.

Minulla on muuten Richard Wisemanin kirjoittama kirja "Minuutissa muutokseen", jossa on kaikenlaisia psykologiseen tutkimukseen perustuvia kikkoja eri asioihin, ja tarkistin mitä siellä sanotaan motivoinnista. Siellä sanottiin että parhaita keinoja jonkin tavoitteen saavuttamiseksi ovat suunnitelman laatiminen, edistymisen seuraaminen, itsensä palkitseminen, tavoitteen hyvien puolien ajattelu ja tavoitteesta kertominen muille ihmisille. Vaikuttaisi siltä että tällaiseen kalenteriin liittyy sekä suunnitelman laatiminen että edistymisen seuraaminen. Sitten kun vielä kertoo aikeistaan julkisesti vaikka nettikeskustelupalstalla, niin saadaan mukaan vielä tuo tavoitteesta kertominen muille.

Brahu
Viestit: 60
Liittynyt: 11 Helmi 2013 11:16
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Brahu » 07 Tammi 2014 10:44

Odysseus tahtoi vastustaa seireenejä ja keksi keinon tueta tahtoaan, tahdosta se kuitenkin lähti. Voi olla että nikotiinipurkka voi olla ihan hyvä köysi.
Ehkei kaikkien aina tarvitse pärjätä yksin? wou, radikaalia.

Dubbha, dharma sekä se sangha.

Luulen että sangha on asia johon voisi keskittyä enemmänkin.


Jos tavoitteistaan kertoo muille ihmisille nettipalstalla niin hyvä, mutta jos tavoitteistaan kertoo elävässä elämässä niin parempi?


Olen huono kertomaan kummassakaan, kai se on suomalaista kulttuuriperinnettä pärjätä perkele itse omien ajatustensa kanssa.

Ja tommi, en todella vaihda ammattia :)
Työ on antoisaa, itsensä työllistäminen on rokkia, saa tehdä mitä haluaa ja koska haluaa.
Tulotkin kasvaneet vuosi vuodelta, kunhan vaan pikkuhiljaa jää enemmän kun muksut kasvavat, tärkeintä on kuitenkin perhe- ja kasvimaa.
Ettei pelkoa rikastumisesta kuitenkaan, ja niin on hyvä.(8v poika mietti juuri eilen, että jos hän voittaisi lotossa niin hän rakentaisi kaikilla rahoilla pilvitehtaita Saharaan että sinne saataisiin lisää sadetta eikä ihmisten tarvitse kärsiä kuivuudesta aavikolla)

Dharmis42
Viestit: 503
Liittynyt: 20 Helmi 2013 04:19
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Dharmis42 » 07 Tammi 2014 16:23

tommi kirjoitti:Aina välillä tulee luettua kuinka joku on huolestunut miten internet ja nykytekniikka vaikuttavat haitallisesti milloin mihinkin elämän osa-alueeseen. Itse suhtaudun näihin varovaisen epäilevästi. On hyvin mahdollista että tekniikka ei ole muuttanut ihmisiä juuri ollenkaan, vaan päinvastoin tekniikka on mukautunut ihmisluonnon piirteisiin.
Itsekkään en usko haitallisuuteen sellaisena yksittäisenä ulkoisena ilmiönä. Oikeastaan missään muodossa.
tommi kirjoitti:Internetin vaikutuksista tulee kuitenkin mieleen, että on kaksi hyvin erilaista tapaa käyttää nettiä. Netissä voi olla passiivinen kuluttaja tai aktiivinen tuottaja. Olettaisin että vaikutukset ovat täysin erilaiset jos vain passiivisesti surffailee ja katsoo videoita, kuin jos aktiivisesti osallistuu, kirjoittaa blogia, tekee omia videoita, ym. ym. Esim. infoähky-ketjussa mainittu ajatusten hajanaisuus tuntuisi olevan seurausta enemmän passiivisesta netin kuluttamisesta kuin aktiivisesta toiminnasta.
Tämä juuri ehkä tässä juuri kolahti, että voiko mietiskellä aktiivisesti tai passiivisesti? Kai sitä tosiaan netistä kaapii tai työstää omia mielenkiintojaan melko hajanaisesti. Ehkä esim. palaute on nykyään nopeutunut, pinnallistunut ja tulee monesta suunnasta kaikkea, mutta se vaihtoehto voisi olla itselle vetäytyä vaikka kerran viikossa yksi päivä. Ajatusten hajanaisuutta yritän parantaa sillä etten pistäisi ajatuksia aisoihin, kun ne aina kuitenkin karkaavat.
tommi kirjoitti:Minulla on muuten Richard Wisemanin kirjoittama kirja "Minuutissa muutokseen", jossa on kaikenlaisia psykologiseen tutkimukseen perustuvia kikkoja eri asioihin, ja tarkistin mitä siellä sanotaan motivoinnista. Siellä sanottiin että parhaita keinoja jonkin tavoitteen saavuttamiseksi ovat suunnitelman laatiminen, edistymisen seuraaminen, itsensä palkitseminen, tavoitteen hyvien puolien ajattelu ja tavoitteesta kertominen muille ihmisille. Vaikuttaisi siltä että tällaiseen kalenteriin liittyy sekä suunnitelman laatiminen että edistymisen seuraaminen. Sitten kun vielä kertoo aikeistaan julkisesti vaikka nettikeskustelupalstalla, niin saadaan mukaan vielä tuo tavoitteesta kertominen muille.
Motivaatio on mielenkiintoinen juttu, yleensä se liitetään jotenkin tulevaisuuteen ja suunnitelmiin, mutta ainakin yhtä mielenkiintoista on tutkia sitä mikä on motivoinut juurikin tähän nykyisyyteen. Että voiko siihenkään puuttua sitten kun se motivaatio on jo tapahtunut. Latasin ebookin tuolta hemmolta, mutta se ei aukea.

...
Viestit: 1120
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja ... » 07 Tammi 2014 20:53

Hyveiden kumpuisuuteen taitaa vaikuttaa myös yksilön omakuva. Stanfordin yliopistossa tehtiin mielenkiintoinen koe, jossa oppilaita jaoteltiin vangeiksi ja vartijoiksi. Tutkimus jouduttiin keskeyttämään, koska se oli liian rankka.

Koetilanteen videopätkässä pystyi huomaamaan, miten ympäristön odotukset ja oma "rooli" muovaa käytöstä, hyvinkin rankasti. Asiasta pahvilaatikkoon: itsensä pitäminen perusteellisen likaisena, kuten perisynti käsitteen kohdalla, taitaa luoda tietynlaista itsetuntoa, joka ei sitten kuitenkaan pitkällä tähtäimellä ole kovin rakentava. Ja kun sitä jatkuu kollektiivisesti, saattaa käsitteestä tulla osa kulttuuria ja hyväksyttyä käytösmallia. Yhtäkkiä itsensä erinomaisena pitämisestä tulee hyljeksittävää.

http://www.liveleak.com/view?i=82c_1189042725

Dharmis42
Viestit: 503
Liittynyt: 20 Helmi 2013 04:19
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Dharmis42 » 08 Tammi 2014 11:57

Tuo vankilakoe on kyllä mielenkiintoinen, koska eihän nämä koehenkilöt luultavasti uskoneet löytävänsä itsestään näitä alistuvia/alistavia piirteitä. Itsetunnosta puhutaan ja monesti se oma huonommuuden/paremmuuden tunne heijastuu jakamalla ihmiset erinomaisiin ja selkeästi huonompiin yksilöihin. Tässä vankilakokeessa ulkoiset puitteet tämän tunteen toteuttamiselle ovat olleet mainiot, itse kokeen järjestäjä taisi myöntää uppoutuneensa tähän tunnetilaan, jopa sadismin tasolla. Ei ehkä ihan näillä sanoilla tietysti.

Olen huomannut, että tuntemalla on paljon helpompi muistella, tarkoitan, että muistikuvien palauttaminen ajattelemalla paikkoja ja tapahtumia on vaikeampaa ilman sitä tunnetilaa mikä niihin liittyy. Musiikki joskus saa aikaan nostalgisen tunnetilan ja sillä on ominaisuus herättää samoja tunteita kuin mitä sen ensikuunteluun liittyy, tiedättehän. Joskus tapahtuu hassuja synkronisiteettejä.

Ajatusten hajanaisuus, tiedän :)

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: Hyveet kumpuavat tottumuksesta

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 10 Tammi 2014 18:49

Brahu kirjoitti:Jos tavoitteistaan kertoo muille ihmisille nettipalstalla niin hyvä, mutta jos tavoitteistaan kertoo elävässä elämässä niin parempi?

Wiseman ei siinä kirjassa osannut sanoa mistä se johtuu, että muille kertominen auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Hän arveli että siinä voi olla kyse siitä, että jos kertoo läheisille niin nämä voivat tarjota tukea, tai jos on kertonut suurelle joukolle ihmisiä, niin ei enää kehtää jättää asiaa kesken. Ajattelisin että kyse olisi pikemminkin tämä jälkimmäinen. Kun tässä eräänä päivänä katsoin kalenteria, niin mielessäni välähti salamannopeasti ajatusketju, joka meni jotenkin näin: "Ei huvita, mitä jos jättäisi tämän päivän väliin? Ei hitto, enhän mä sitten enää kehtaisi näyttää naamaani siellä avoimen sanghan foorumilla!".


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kahvila”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa