Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym.

Keskustelua romaaneista, tietokirjoista, lehtiartikkeleista ja muusta lukemistosta.
Vastaa Viestiin
Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym.

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 24 Maalis 2013 21:45

Tuolla ilmoituksissa puhuttiin että Ukun uusi kirja Katujen Zen maksaa liian paljon, joten ajattelin vähän herätellä keskustelua näistä aiheista.

Tässä vähän mallia mitä kirjojen hinnoista oli puhuttu:
Raitanator kirjoitti:
thanavuddho kirjoitti:Hei Uku,

Miksi kirjan hinta on noin korkea? Eihän nyt ainakaan kukaan luuseri ole kolmeakymppiä valmis sijoittamaan mihinkään kirjaan. Vai onko? Mietin että kirjojen hinnat pitäisi saada sinne 5-10€ tuntumaan, niin silloin niitä voisi ostaa. Vähän niinkuin

Metta,
Thanavuddho


Yhden (kovakantisen) kirjan painattaminen maksaa n. 1-10c.

Amazonista kun tilasin juuri ilmestyneen uusimman kirjan Songs of Ice and Fire sarjaan, se taisi maksaa n. 15€. Kovakantinen ja sivuja lähemmäs tuhat.

Kirja on aikamoinen rip-off hintansa puolesta.

Katsoin vähän aikaa sitten tällaisen TED videon, jossa muusikko Amanda Palmer puhuu siitä kuinka hän ottaa rahaa ja palveluksia vastaan faneilta, ja jakaa ilmeisesti kaiken musiikkinsa ilmaiseksi netissä:
http://www.ted.com/talks/lang/fi/amanda ... sking.html

Noista kirjojen hinnoista tein vähän päässälaskua, että jos tuota Ice and Fire kirjasarjan kirjaa myydään esim. 1 miljoona kappaletta, niin jos kustantaja saa vaikka 5€ per kirja, ja kirjailija vaikka 0,50€ per kirja, niin molemmat kyllä varmasti jäävät reilusti voitolle, vaikka olisivat tehneet useampiakin vuosia työtä tuon kirjan eteen.

Voisin kuvitella että useimpia Suomessa julkaistuja kirjoja myydään joitain satoja tai tuhansia kappaleita, jolloin jokaisen myydyn kirjan täytyy kattaa suurempi osuus kirjan tekemiseen käytetystä työstä.

...
Viestit: 1120
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja ... » 24 Maalis 2013 22:38

Raitanator kirjoitti:
Uku kirjoitti:Postikulut, duuni, jonka laitan omistuskirjoituksiin, verot jne. Tietysti ihanteellista olisi, että voisi tehdä työtä puoli-ilmaiseksi ja auttaa pyyteettömästi muita, mutta koska tarkoitukseni on saada vähitellen elätettyä itseni näillä jutuilla ja pian alkavilla mietiskelyopettajan/puhujan hommilla, jostain se leipä täytyy repiä, jotta voin todella keskittyä näihin hommiin ja sitä kautta jeesata muita.

Moni on jo kirjan tilannut minulta ja ymmärtävät, että kirjan kirjoittaminen on hemmetin raskasta työtä. Moni myös ymmärtää, kuinka paljon työtä sen promoamiseen, omistuskirjoitusten kirjoittamiseen (on pyydetty tankarunoja, tervehdyksiä kalevalaisessa mitassa jne.) ja toiminimen pyörittämiseen liittyy, ja siksi olenkin valtavan kiitollinen kaikille heille, jotka ovat kirjan tilanneet ja tukevat toimintaani.


No eipä se silti selitä, miksi n. 200 sivun kirja maksaa enemmän kuin yksi kirja keskimäärin. Koska pyysit niin katsoin akateemisen sivua ja siellä Katja Kallion säkenöivät hetket maksaa sen 29,90 ja sivuja 439. Jouni Tossavaisen Kesäpäivä maksaa 25,90 ja sivuja 159.

Sivuilta saa sen kuvan, että jakelet näitä omistuskirjoituksia ilmaiseksi, mutta ilmeisesti ylläolevan perusteella asia ei ole näin.

Mielessäsi ei ole käynyt, että hinta saattaa vaikuttaa negatiivisesti myynteihisin, jolloin kirjaasi ostaa pienempi porukka ja näin palkkiosi myös jää pienemmäksi. Hyväntekeväisyydestä tämä on kyllä erittäin kaukana.

Kirjan ohjemyyntihinta muodostuu painokuluista, kirjakauppojen alennuksista, arvonlisäverosta sekä kirjailijanpalkkiosta. Voit itse päättää kirjasi ohjemyyntihinnan ja näin ollen myös oman kirjailijanpalkkiosi suuruuden. Ainoa rajoitus on, että myyntihinnan on peitettävä painokulut ja kirjakauppa-alennukset.

Kotisivuillamme olevan hintalaskurin avulla voit kätevästi laskea miten ohjemyyntihinta vaikuttaa palkkioosi. Hintaa miettiessäsi sinun kannattaa miettiä yleisesti miten se vaikuttaa kysyntään. Neuvomme sinua tarvittaessa mielellämme.

http://www.bod.fi/apua.html?cmd=SINGLE& ... -kuinka-ko


Tommi, lasket aika reippaasti alakanttiin. 36€ arvoisen kirjan, jossa on n. 200 sivua, kirjalijapalkkioksi tulee pyöristettynä 10€. Kun kirjailija myy sen itse, palkkio nousee 30%, mikä olisi tässä tapauksessa toinen kymppi. Kauppa usein ottaa itselleen 30% hinnasta. Voit laskea sen linkistä löytyvällä laskurilla http://www.bod.fi/hintalaskuri.html

tl;dr: kiskurihinta.

Avatar
Santeri
Viestit: 932
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Santeri » 25 Maalis 2013 08:24

Hei,

Tarkoitus ei ole hyökätä Ukun kirjan kimppuun! Oli hinta mikä tahansa, niin mielestäni on coolia, että tämä kirja on olemassa. 8-)

Olen itseasiassa seurannut tätä kustannusalaa sivusta jo pidemmän aikaa. Tiedän jonkun verran mistä puhun. Heitin tuon kysymyksen Ukulle, vaikka tiesin suurinpiirtein minkä vastauksen tulen saamaan. Nostin tämän asian esiin myös siitä syystä, että Ukun kirjan nimi on "Katujen Zen", ja kohdeyleisö on (jos olen ymmärtänyt oikein) tavalliset pulliaiset. Tai ehkä jopa nuoriso? Korkea hinta sotii jotenkin tätä ideaa vastaan. Mutta näyttää tosiaan siltä, ettei kolmekymppiä ole mitenkään poikkeuksellinen hinta kirjalle. Eli normaalia touhua.

Perinteinen kustannusala on ollut jo pidemmän aikaa valtavan murroksen pyörteissä, samalla tavalla kuin esimerkiksi musiikkiteollisuus. Yksi iso haaste painetulle kirjalle on tietenkin paljon halvempi ja helpompi sähköinen kirja.

Raitanator kirjoitti:Mielessäsi ei ole käynyt, että hinta saattaa vaikuttaa negatiivisesti myynteihisin, jolloin kirjaasi ostaa pienempi porukka ja näin palkkiosi myös jää pienemmäksi.


Tätä mietin minäkin. Tämän lisäksi mitä enemmän kirjoja saadaan myydyksi, niin sitä enemmän mainetta kertyy. Pienempi hinta = enemmän ostajia = paremmat ansiotulot. Sen lisäksi kasvanut maine auttaa tulevien kirjojen myynnissä jne. Loppupeleissä kaikkein tärkein asia on kuitenkin ehdottomasti sisältö. Se tulee ratkaismaan teoksen menestyksen.

Toivottavasti me tullaan näkemään mahdollisimman monta kirja-arvostelua, koska ne jos jokin auttaa lisäämään teoksen tunnettavuutta. Tämä siis jos kirja ansaitsee enemmän kuin kolme tähteä, asteikolla yhdestä viiteen. Kahden tähden arvostelut ovat miinusta, ellei sitten niiden vastapainoksi saa myös parempia arvosteluja.

Lainasin aikaisemmin rap-artisti Jujun kommenttia, ettei musiikkilevystä viitsi maksaa kymppiä enempää. Tämä on sitä nykyajan realismia. Musiikkia saa niin helposti ladattua netistä. Kirjatkin saa yhtä helposti netistä.

Metta,
Thanavuddho
www.ssaablogi.blogspot.fi

oskari

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja oskari » 25 Maalis 2013 09:10

tommi kirjoitti:Voisin kuvitella että useimpia Suomessa julkaistuja kirjoja myydään joitain satoja tai tuhansia kappaleita, jolloin jokaisen myydyn kirjan täytyy kattaa suurempi osuus kirjan tekemiseen käytetystä työstä.


Suomessa ei tietääkseni ole kuin pieni prosentti kirjailijoita jotka näillä rahoilla katetuksi työnsä. Tästä on selvitystäkin, kirjalijan vuosipalkka on keskimäärin n. 2000 euroa

---Sen mukaan kirjailijan mediaanitulo kaunokirjallisesta työstä on 2 000 euroa vuodessa. Huonoiten ansaitsevan neljänneksen mediaanitulo on 500 euroa ja eniten ansaitsevan neljänneksen tulo 4 800 euroa

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Su ... 5269527342

Mutta eiköhän Katujen zenin saa halutessaan luettua jokainen, koska kirjastolaitos. 8-)

Avatar
Santeri
Viestit: 932
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Santeri » 25 Maalis 2013 10:17

oskari kirjoitti:Mutta eiköhän Katujen zenin saa halutessaan luettua jokainen, koska kirjastolaitos. 8-)


haha, niinpä! :lol:

Metta,
Thanavuddho
www.ssaablogi.blogspot.fi

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 25 Maalis 2013 22:44

Raitanator kirjoitti:Tommi, lasket aika reippaasti alakanttiin. 36€ arvoisen kirjan, jossa on n. 200 sivua, kirjalijapalkkioksi tulee pyöristettynä 10€. Kun kirjailija myy sen itse, palkkio nousee 30%, mikä olisi tässä tapauksessa toinen kymppi. Kauppa usein ottaa itselleen 30% hinnasta. Voit laskea sen linkistä löytyvällä laskurilla http://www.bod.fi/hintalaskuri.html

tl;dr: kiskurihinta.

Tuossa laskussa siis myyntimäärä oli 1 miljoona (1 000 000), ja vaikka tekijän palkkio oli laskettu todella reippaasti alakanttiin, niin tuolla myyntimäärällä hän silti pystyisi ostamaan palkkioillaan omakotitalon.

Laskelmia voi tehdä esim. sen perusteella että kuinka paljon veikkaa että tuo Ukun kirja tulee myymään, 100 kpl, 1000 kpl, 10 000 kpl? Jos Uku saa itselleen 20€ per kirja, kun toimii itse myyjänä, ja myy 100 kpl, niin se on 2000€, eli kohtuullinen yhden kuukauden palkka normaalissa päivätyössä. Jos taas kirjaa saa myytyä 1000 kpl, niin siitä tienaa 20 000€, eli suunnilleen yhden vuoden palkka.

Oskarin esittämien tietojen perusteella voisi laskeskella että useimpien kirjojen kohdalla myyntimäärä jää alle tuhannen kappaleen. Tästä voisi ehkä laskeskella että kuinka monta kuukautta kannattaa esim. olla poissa töistä ja kirjoittaa kirjaa, että voi tienata sen verran rahaa että saa laskut maksettua ja ruokaa pöytään.

Näen kuitenkin tuon korkean hinnan ongelman, sillä se voi rajata lukijakuntaa pelkästään hyväosaisiin. Toisaalta ehkä yhteiskunnan huono-osaiset eivät ole kiinnostuneita kirjojen lukemisesta ylipäätään? Ja kirjastot tosiaan varmaankin pelastavat paljon.

Tuo Amanda Palmerin juttu oli mielenkiintoinen koska siinä oli koko kuvio laitettu ihan uusiksi.

...
Viestit: 1120
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja ... » 26 Maalis 2013 00:14

tommi kirjoitti:Oskarin esittämien tietojen perusteella voisi laskeskella että useimpien kirjojen kohdalla myyntimäärä jää alle tuhannen kappaleen. Tästä voisi ehkä laskeskella että kuinka monta kuukautta kannattaa esim. olla poissa töistä ja kirjoittaa kirjaa, että voi tienata sen verran rahaa että saa laskut maksettua ja ruokaa pöytään.


R.R. Martin kirjoitti esimerkissä ollutta kirjaa kuusi vuotta, jonka avulla pitäisi sitten jakaa tuo yhdestä kirjasta tullut tuotto. George julkaisi tuossa välissä monenlaista novellia, käsikirjoitusta ja kirjaa, että ei hän tuolla yhdellä sarjalla elä. Mielestäni kirjailija elää pilvilinnassa, jos vakavissaan kuvittelee pystyvänsä elättämään itsensä kirjailijana "yksi kirja vuodessa" -julkaisuvauhdilla. Ja näin Uku ei aio tehdä, hänellä on monenmoista menoa plakkarissa. Laskurin avulla kun katsoo, niin se antaa suositushinnaksi n. 10€ vähemmän kuin sen mitä Uku pyytää. Siten Ukun asettaman hinnan voidaan spekuloida olevan 40% korkeampi kun samanlaisessa kirjassa tavallisesti. Otetaan vielä huomioon, että tämä on hänen esikoiskirja, eikä näin voi olla kirjoitusasultaan kovinkaan laadullista ellei Uku sitten ole luonnon nero.

Toisaalta ehkä yhteiskunnan huono-osaiset eivät ole kiinnostuneita kirjojen lukemisesta ylipäätään?


Tämä oli varmaan vitsi? Annan 1/5, koska vastasin.

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 26 Maalis 2013 18:26

Raitanator kirjoitti:R.R. Martin kirjoitti esimerkissä ollutta kirjaa kuusi vuotta, jonka avulla pitäisi sitten jakaa tuo yhdestä kirjasta tullut tuotto.

Tästähän voi helposti laskea minkälaisia palkkioita hän saa, jos oletetaan että kirja myy sen miljoona (1 000 000) kappaletta. Jos palkkio on 0,50€ kirjaa kohti, mikä on ilmeisesti alakanttiin laskettu, niin siitä tulee puoli miljoonaa euroa, mikä on kuuden vuoden ajalle jaettuna n. 7000€/kk, mikä vaikuttaa ihan kohtuulliselta kuukausipalkalta.

Tuo koko kirjasarja on Wikipedian mukaan myynyt yhteensä 15 miljoonaa kappaletta. Jos oletetaan että kirjailija saa tuon saman 0,50€ per kirja, ja oletetaan että hän on aloittanut kirjoittamisen 21-vuotiaana (wikipedia) ja on nyt 64-vuotias (wikipedia), eli on kirjoittanut 43 vuotta, niin tuolle ajalle jaettuna noista palkkioista muodostuu keskimääräinen n. 15 000 € kuukausipalkka.

Se pointti kuitenkin on, että jos myyntimäärä on miljoonia, niin hinta voi joustaa alaspäin, mutta jos myynti jää joihinkin satoihin niin hinnan täytyy olla korkeampi jotta voidaan kattaa kustannuksia. Tämä sama ilmiö näkyy esim. siellä BOD kirjalaskurissa niissä omaan käyttöön tilatuissa pienpainoksissa, jossa kappalehinta pienenee mitä enemmän kirjoja tilaa.

Raitanator kirjoitti:Otetaan vielä huomioon, että tämä on hänen esikoiskirja, eikä näin voi olla kirjoitusasultaan kovinkaan laadullista ellei Uku sitten ole luonnon nero.

Oletan että kustantajalla on työntekijöitä jotka lukevat käsikirjoituksen ja laittavat tarvittaessa pilkut oikeille paikoille, eli kirjoitusasuun en usko tällä olevan kovin paljon merkitystä. Sen sijaan tässä voi ottaa huomioon että kyseessä on esikoiskirjailija jonka aiempia kirjoja on myyty 0 kappaletta, eli samanlaisia 1 miljoonan myyntioletuksia kuin Martinin tapauksessa ei voida vetää, vaan kaikki on ihan täysin tyhjän päällä.

Raitanator kirjoitti:
Toisaalta ehkä yhteiskunnan huono-osaiset eivät ole kiinnostuneita kirjojen lukemisesta ylipäätään?

Tämä oli varmaan vitsi? Annan 1/5, koska vastasin.

Ei se ole mikään vitsi. En ole ollenkaan vakuuttunut että kirjan kirjoittaminen tavoittaa eri ihmisryhmiä samassa määrin. Sama pätee oletettavasti myös vaikka räppi-levyn tekemiseen. Mikä on oma käsityksesi?

...
Viestit: 1120
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja ... » 26 Maalis 2013 19:10

tommi kirjoitti:Tuo koko kirjasarja on Wikipedian mukaan myynyt yhteensä 15 miljoonaa kappaletta. Jos oletetaan että kirjailija saa tuon saman 0,50€ per kirja, ja oletetaan että hän on aloittanut kirjoittamisen 21-vuotiaana (wikipedia) ja on nyt 64-vuotias (wikipedia), eli on kirjoittanut 43 vuotta, niin tuolle ajalle jaettuna noista palkkioista muodostuu keskimääräinen n. 15 000 € kuukausipalkka.


Ylläoleva on hieman harhaanjohtava, koska tuskinpa Martin on €15k tienannut silloin kun on aloittanut kirjailijan uraansa. Suurin läpimurto on tainnut olla Tulen ja Jään tarinoiden filmatisointi. Niin tai näin, mielestäni kirjailija on naaivi, jos kuvittelee pystyvänsä kylmiltään luopumaan normityöstään ja siirtyvänsä täysaikaiseksi kirjailijaksi, etenkin niin pienessä maassa kuin Suomi. Martin oli sitä paitsi vain yksi esimerkki muiden joukossa. Ehkä osuvampi on tuo Jouni Tossavaisen "Kesäpäivät" -romaani.

tommi kirjoitti:Ei se ole mikään vitsi. En ole ollenkaan vakuuttunut että kirjan kirjoittaminen tavoittaa eri ihmisryhmiä samassa määrin. Sama pätee oletettavasti myös vaikka räppi-levyn tekemiseen. Mikä on oma käsityksesi?


Vertaatko tarkoituksella appelsiineja omenoihin? Korjaan hieman esimerkkiäsi: "Sama pätee oletettavasti myös vaikka levyn tuottamiseen." Niin, kyllähän se pätee. Uskon, että niin köyhyysrajan alapuolella elävät kuin pikku-Björnitkin lukevat kirjoja, eikä elämäntilanne siihen niinkään vaikuta. Itse olen aika usein höpissyt venäläisestä kirjallisuudesta raksa-ukkojen kanssa, jos tarkoitat huonompiosaisilla keskiluokan tyyppejä? Vankilassa monella ei ole paljon muuta tekemistä kuin kirjojen lukeminen ja sama pätee myös katkon kohdalla. Sellaisia huhuja olen kuullut kavereiltani.

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: Kirjojen ja muun sisällön luominen, julkaisu, myynti, ym

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 26 Maalis 2013 19:59

Raitanator kirjoitti:Uskon, että niin köyhyysrajan alapuolella elävät kuin pikku-Björnitkin lukevat kirjoja, eikä elämäntilanne siihen niinkään vaikuta.

Tämä on vähän mitäänsanomaton uskomus, vähän kuin "uskon että päiväkodissa lastenhoitajina työskentelee sekä miehiä että naisia".

Raitanator kirjoitti:Itse olen aika usein höpissyt venäläisestä kirjallisuudesta raksa-ukkojen kanssa, jos tarkoitat huonompiosaisilla keskiluokan tyyppejä? Vankilassa monella ei ole paljon muuta tekemistä kuin kirjojen lukeminen ja sama pätee myös katkon kohdalla. Sellaisia huhuja olen kuullut kavereiltani.

Se oleellinen pointti tässä on kai, että jos kirjat maksaisivat 1€, niin ostaisiko kovapalkkainen betoniraudoittaja niitä enemmän? Entä ostaisiko pitkäaikaistyötön niitä enemmän?
Ja vastaavasti, jos kirjat maksaisivat 60€, niin ostaisiko se betoniraudoittaja niitä vähemmän? Pitkäaikaistyötön?
Ja näissä vielä, että kuinka paljon enemmän tai vähemmän?

Ihan omasta kokemuksestani voin sanoa että en ostaisi vaikkapa kirjaa jonka aiheena on pitsinnypläys, oli sen hinta mikä tahansa. Ja minulla on myös sellainen mielikuva että kirjojen lukeminen ei ylipäätään kiinnosta kaikkia ihmisiä, riippumatta siitä mitä kirjat maksavat.

Olen myös kuullut että vankilassa saattaa olla tyyppejä jotka eivät välttämättä kovin hyvin edes osaa lukea. Kehonrakennus taitaa olla myös toinen suosittu harrastus.


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjasto”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija