Muita hyviä ominaisuuksia — Petri Tamminen

Keskustelua romaaneista, tietokirjoista, lehtiartikkeleista ja muusta lukemistosta.
Vastaa Viestiin
Avatar
Santeri
Viestit: 932
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Muita hyviä ominaisuuksia — Petri Tamminen

  • Ilmoita tämä viesti
  • Lainaa

ViestiKirjoittaja Santeri » 02 Elo 2013 17:01

Hei,

Tuossa muutama viikko takaperin luin Google plussan Lukutoukka kirjallisuusryhmästä Marko Heikkilän viestin, jossa hän käsitteli Petri Tammisen ’romaania’ nimeltään: ”Muita hyviä ominaisuuksia”. Kävin tarkastamassa Otavan sivuilta että kyseessä on virallisesti nimenomaan romaani, eikä lyhytproosakokoelma (jos sillä nyt on mitään merkitystä).

Kun valitin kirjan korkeasta hinnasta, niin vastauksena Marko lupasi lähettää omansa tänne Sri Lankaan. Kiitos siitä! Paketti saapui perille muutama päivä sitten, ja luin kirjan loppuun tänään. Ajattelin että minun on syytä kirjoittaa ylös joitain mietteitäni, koska kirja saapui näinkin kauas, ja täysin tuntemattoman ihmisen hyväntahtoisuuden ansiosta.

En muista lukeneeni aikaisemmin yhtään Petri Tammisen kirjaa, ja hän oli minulle muutenkin täysin uusi tuttavuus. Minulla meni ensimmäiset parikymmentä sivua ennen kuin totuin Tammisen kirjoitustyylin. Sen jälkeen kirja tuntui paranevan sivu sivulta. Nauroin äänen muutamassa kohdassa, mutta se ei välttämättä kerro yhtään mitään, koska yleensäkin nauran helposti ääneen. Joka tapauksessa Tammisella oli monia hyviä heittoja, sitä ei voi kieltää. Esimerkiksi tarinassa nimeltään: ”Yhden ihmisen mielipide” Tamminen kertoo säilyttäneensä kaikki kirjojaan käsittelevät arvostelut:


Sen 15 vuoden aikana, jonka olen kirjailijan ammatissa ollut, olen käynyt selaamassa mapin sisältöä kolme kertaa. Aina olen etsinyt samaa juttua, olen halunnut muistella miltä tuntui olla tuore esikoiskirjailija ja nähdä lehdessä oma hymyilevä naamansa ja päästä lukemaan teoksensa ensiarviota:

”Elämiä-teoksen lukukokemuksen jälkeen ei voi kuin ihmetellä miten heppoisin perustein kustantaja päästää tekstejä julkisuuteen.

Onko kyseessä jonkinlainen erikoisuudentavoittelu? Johan on ihme, jos joku löytää referoivasta tyylistä, latteasta kielestä ja ulkokohtaisista selkotarinoista jotain uutta ja ihmeellistä. Kyllä vastaavanlaisia tarinoita on ennenkin kirjoitettu. Niitä vain ei yleensä ole julkaistu. Totta kai on hienoa että kustantajat julkaisevat esikoisteoksia. Mutta heikkotasoisen esikoiskirjan julkaiseminen ei ole hyvä lähtökohta edes itse tekijälle, kirjailijanuraansa aloittelevalle kirjoittajalle.”

Ja siinä minä sitten istun, vaatehuoneen lattialla, kellastunut lehtileike kädessäni ja ihmettelen kuinka lapsellinen olen, kuinka pikkumainen ja pitkävihainen, että vielä vuosienkin jälkeen jaksan loukkaantua. Muistan hyvin, miltä kirjoitus ensilukemalta tuntui. Jokainen voi sen kuvitella — nuori ihminen on juuri valmistunut ammattiin, päässyt opettajaksi, farmaseutiksi, metsäkoneenkuljettajaksi, ja sitten hän joulun alla avaa lehden ja näkee siellä oman kuvansa ja kuvan alla jutun: ”Ensimmäisen lukukauden jälkeen ei voi kuin ihmetellä miten heppoisin perustein koululaitos päästää opettajia työhön. Totta kai on hienoa että opettajia koulutetaan, mutta näin heikkotasoisen opettajan palkkaaminen ei ole hyvä lähtökohta edes hänelle itselleen…”


Mielestäni Tammisen tyyli on hyvin zenmäinen. Minulle tuli siitä mieleen japanilaiset zen-runot, ja kirjasta löytyikin viitteitä Gary Snyderin tuotantoon. Snyder on kuuluisa buddhalainen hippi ja runoilija, jonka tuotantoon kuuluu esimerkiksi Cold Mountain runojen englanninkielisiä käännöksiä.

Jokainen Tammisen tarina alkaa taitavasti valitulla ja mukaansatempaavalla ensimmäisellä lauseella. Esimerkiksi tarina nimeltään: ”Syksyn 1971 kolari” alkaa lauseella: Liikennevaloissa tömähti. Tammisen kieli on muutenkin hyvällä tavalla leikkisää.

Kokonaisuutena kirja oli antoisa ja ytimekäs lukukokemus. Minä luin sen kannesta kanteen muutamassa tunnissa. Jos saan tilaisuuden niin luen mielelläni enemmänkin Tammisen kirjoja. Kuka lähettää minulle seuraavan kirjan? Vai joudunko ostamaan sen itse… maailma on julma paikka.

Lähde:

http://avoinsangha.fi/wordpress/tha ... iden-alla/
www.ssaablogi.blogspot.fi

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjasto”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija