Selibaatti voi sytyttää halun

Keskustelua romaaneista, tietokirjoista, lehtiartikkeleista ja muusta lukemistosta.
Vastaa Viestiin
Avatar
Santeri
Viestit: 932
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Selibaatti voi sytyttää halun

  • Ilmoita tämä viesti
  • Lainaa

ViestiKirjoittaja Santeri » 06 Loka 2013 07:22

Selibaatti voi sytyttää halun

Selibaattiin ryhdytään usein silloin, kun halutaan tutkia omaa itseä. Selibaattiin ryhtyminen parisuhteessa voi viestiä suhteen tilasta. Monet pitävät nykyisin eripituisia selibaattijaksoja omasta tahdostaan odottaen halun syttymistä. Seksi on parasta silloin, kun sitä todella haluaa.

Selibaatti yhdistetään yleensä nunniin ja munkkeihin, mutta sitä harjoitetaan myös luostarien ulkopuolella. Seksitön elämäntapa on usein ihmisen oma valinta.

Totaalinen seksistä pidättäytymistä kuitenkin usein kummastellaan. Miksi joku haluaa vapaasta tahdostaan luopua yhdestä elämän suurimmista nautinnoista?

– Selibaattiin ryhdytään, koska halutaan tutkia itsessä tapahtuvia asioita pidättäytymällä joksikin aikaa jostain nautinnosta tai riippuvuudesta, Kataja Ry:n pari- ja seksuaaliterapeutti Marjo Borg kertoo.

Jokaisella omat syynsä

Selibaatiksi käsitetään tavallisimmin vain yhdynnästä pidättäytyminen, mutta selibaatin täydellisimmässä muodossa ihminen ei harrasta edes itsetyydytystä. Jokaisella selibaattiin ryhtyvällä on omat syynsä olla harrastamatta seksiä.

– Pariskunta saattaa haluta kokeilla yhdessä selibaattia määrätyn ajanjakson ajan ja katsoa, mitä suhteessa tapahtuu, kun siinä ei ole lainkaan seksiä yhdessä eikä yksin, Borg antaa esimerkin
Jos kumppaneista toinen ilmoittaa aloittavansa selibaatin, kysymys on jostakin muusta kuin selibaatista.

– Kysymys voi olla haluttomuudesta, jonka takana on tahdottomuus.

Aina oma valinta

Selibaatti voi siis olla joko henkilön oma ja vapaaehtoinen valinta, ympäristön ja yhteisön sanelema käytäntö tai sitten pakon määräämä asia. Selibaattiin kannustavia yhteisöjä ovat muun muassa kristillistä asketismia noudattavat uskontoryhmät.

Onko sellaista pakkotilannetta, joka voi ajaa ihmisen selibaattiin?

– Selibaatti on vapaaehtoista totaalista kieltäytymistä seksin harrastamisesta missään muodossa. Kumppanin puute ei pakota ketään selibaattiin. Yksilöllä voi olla hyvinkin aktiivinen seksielämä, vaikkei vakituista kumppania löytyisikään, Borg huomauttaa.

Jos puolestaan joutuu pidättäytymään seksistä kumppaninsa kanssa vaikka sairauden takia, ei se vastaa ajatusta selibaatista. Silloin seksuaaliset tarpeet tyydytetään muilla keinoilla.

”Vuoden jälkeen halut ovat vähentyneet”

Silja, 23, on ollut sinkkuna jo kauan. Vaikka sinkkuvuosiin on mahtunutkin muutama seksikerta, ei hänen seksielämänsä ole lainkaan vilkasta – edellisestä yhdynnästä on kulunut jo yli vuosi.

– Yhdenillanjutut eivät kiinnosta minua, eikä vastaani ole tullut ketään kiinnostavaa miestä, Silja selittää.

– Pieni säpinä ei tietenkään olisi pahitteeksi, mutta olen tyytyväinen nykytilanteeseeni. Selibaattini on enemmän tai vähemmän itse päätetty, enkä tarvitse miestä täyttämään mitään aukkoa elämässäni. Vuoden tauon jälkeen seksihalut ovat muutenkin vähentyneet.

Seksittömyyden monet syyt

Selibaattiin ryhtyminen ei houkuta monia, mutta syitä seksin harrastamattomuuteen löytyy. On kuitenkin tärkeää muistaa, että olemme kaikki seksuaalisuudeltamme erilaisia ja seksillä on meille kaikille erilainen merkitys.

Terapeutin mukaan selibaattiin ryhtyminen parisuhteessa on epäsuora keino viestittää tahdottomuutta. Parisuhde on intiimisuhde ja jos toinen sanoutuu siitä irti, silloin on parisuhteen tarkastelun paikka.

Oli kyse sitten selibaatista tai ei, ei seksikään voi aina kiinnostaa. Jokaisen elämään osuu kausia, jolloin halut ovat hukassa, eikä ajatus seksin harrastamisesta hetkauta. Nykyään monet pitävätkin omasta tahdostaan eripituisia selibaatteja ja odottavat halun syttymistä uudelleen. Seksihän on parasta silloin, kun sitä haluaa oikeasti.

Niina Heikkinen/Rakkaudeksi.fi
http://goo.gl/2UmwNx
www.ssaablogi.blogspot.fi

Avatar
Faranki
Viestit: 43
Liittynyt: 20 Kesä 2013 05:09
Paikkakunta: Thaimaa
Viesti:

Re: Selibaatti voi sytyttää halun

  • Ilmoita tämä viesti
  • Lainaa

ViestiKirjoittaja Faranki » 24 Joulu 2013 12:02

Selibaatti lienee munkkeuden vaativin osa.
Omituista siinä on että jonkin ajan kuluttua se alkaa sujua. Itse olen kokeillut verrattaen vähän aikaa ja en osaa sanoa miten olisi käynyt jos homma olisi jatkunut useita kuukausia tai jopa vuosia.
Oma keino rimpuilla alussa oli nimenomaan seksin ajatteleminen. Eli kun meditoinnin jälkeen jossain vaiheessa fokus lakkaa niin keskityin vain pelkästään seksin ajattelemiseen. Ajattelin aina kuinka toimin ja mitä teen vaimoni kanssa kun menen kotia. Sama ajatus aamuin illoin meditaation päätteeksi lopulta "kuihdutti" polttavimman tunteen. Se vaan katosi.
Itse en yrittänyt olla ajattelematta vaan ajattelin "hallitusti" tiettyinä hetkinä. Jonkunlaiselta väsytysvoitolta tuo kai tuntuu. Ihmeellistä kuitenkin että en nähnyt edes eroottisia unia.

Tosin tuota kai pidetään joidenkin oppien mukaan yhtenä tapana meditoida. Eli ongelmallisen asian omassa päässä selvittäminen.

Onhan se semmosta että pari askelta eteen, kolme taakse ja taas neljä askelta eteen. Eli takapakkeja syntyy, mutta asia kuitenkin etenee.


Toisaaltaan olin huomaavinani että moni nainen joka on niinsanotusti "lujasti buddhistinen" potee jonkinlaista seksuaalista turhautumista. Suuri osa temppelissä vierailevista siviileistä on nimenomaan naisia. Omassa seksuaalisuudessaan tai joissain tapauksissa, sen täyttymättä jäämisessä moni hakee lohtua, rohkaisua ja neuvoja buddhismista.
- former Phra Tavarajitto

miisa
Viestit: 233
Liittynyt: 27 Syys 2015 05:49
Viesti:

Re: Selibaatti voi sytyttää halun

  • Ilmoita tämä viesti
  • Lainaa

ViestiKirjoittaja miisa » 04 Helmi 2016 21:01

ooppa nyt tarkkana sanavalintojes kanssa.. pommi sytytetään. halu seksiin johtuu kiihoittumisesta.


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjasto”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa