Dorje Shugden ja Uusi Kadampa -traditio

Keskustelua buddhalaisuudesta.
Vastaa Viestiin
Avatar
Santeri
Viestit: 932
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Dorje Shugden ja Uusi Kadampa -traditio

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Santeri » 07 Maalis 2013 09:15

Hei,

Viime vuonna katselin sivusta kun eräällä toisella foorumilla tätä otsikon aihetta yritettiin nostaa esiin. Kahteen otteeseen ketjut poistettiin ja aloittaja oli lähellä saada häädön foorumilta:

Jaahas. Olen taas työntänyt sormeni kasaan sontaa ja tökännyt ampiaispesää. Sain juuri bannit suomalaisella buddhalaisella keskustelufoorumilla, BuddhaDharmaFoorumilla, koska otin esiin erään buddhalaisen koulukunnan kokemat väkivaltaisuudet ja ahdistelun muiden buddhalaisten toimesta.


http://www.markuslaitinen.com/2012/08/b ... ilee-taas/

Minä ymmärrän että tämä asia on arka paikka monelle tiibetin buddhalaiselle. Pahoittelen jos se herättää negatiivisia tunteita. Mutta niin kauan kuin minä olen tämän foorumin (Avoin Sangha) ylläpidossa, niin puolustan viimeiseen asti sitä, että myös New Kadampa buddhalaisuudesta voidaan keskustella avoimesti.

Mielestäni se miten HP Dalai Lama ja hänen seuraajansa ovat käsitelleet tätä aihetta, on ollut heidän suurin virheensä. Tässä lainaus eräästä englanninkielisestä blogikirjoituksesta:

The Dorje Shugden practice has a small but vocal following, and the Dalai Lama’s prohibition led to an ugly public dispute in which its advocates decried what they considered religious persecution. In 1997, the controversy took a shocking turn when supporters of the Shugden practice murdered an outspoken critic, Lobsang Gyatso, head of the Institute of Buddhist Dialectics in Dharmasala, along with some of his students.


The Dalai Lama and The Politics Of Reincarnation

Metta,
Thanavuddho
Viimeksi muokannut Santeri, 10 Maalis 2013 03:57. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
www.ssaablogi.blogspot.fi

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 07 Maalis 2013 21:52

Tämä aihe on itseänikin jonkin verran kiinnostanut, koska tällaisissa kiistatapauksissa tuntuu paljastuvan jotain olennaista Tiibetin-buddhalaisuudesta.

Se mielikuva mikä minulle on syntynyt on että tämä Dorje Shugden -palvonta, tai mitä ikinä se onkaan, on perinteinen harjoitus jota Dalai Lamakin harjoitti aina vuoteen 1975 asti, mutta siihen kuuluu olennaisena osana jonkinlainen puhdasoppineisuuden ylläpitäminen, joka tarkoittaa että kaikki muut koulukunnat julistetaan vääräoppisiksi jne. Nyt kun Tiibetin tilanne on mikä se on, niin Dalai Laman kannalta kaikkein tärkeintä on säilyttää Tiibetiläisten yhtenäisyys, ja esim. Nyingma-koulukunta on ilmeisesti jossain vaiheessa kieltäytynyt yhteistyöstä jos Dalai Lama ei irtisanoudu tästä Dorje Shugdenista. Yhtenäisyyden säilyttämiseksi Dalai Laman on siis täytynyt heittää nämä Shugden-palvojat ns. junan alle.

Kiinnostavana yksityiskohtana luin jostain wikipedian artikkelista että Kiinan hallitus sallii nämä Shugden-palvojat, vaikka on muuten vihamielinen Tiibetin-buddhalaisuudelle, ilmeisesti jonkinlaisena vastavetona Dalai Lamalle. Yleinen käsitys kai on että kaikki tiibetiläiset seuraavat hartaana ja hymyssä suin suurta johtajaansa Dalai Lamaa, mutta vaikuttaa siltä että Dalai Lamankin täytyy tanssia sen mukaan mikä yleisöä miellyttää, etteivät nämä karkaa kiinalaisten matkaan. Tavallisen kansan olot Tiibetissä eivät tainneet Dalai Lamojen valtakaudella olla mitenkään hyvät.

Nämä Tiibetiläisten asiat ovat jotenkin mielenkiintoisia, kun siellä saattaa olla todella monimutkaisia poliittisia kuvioita taustalla. Esimerkiksi jälleensyntyvät lamat, jotka ovat hieman kuin Euroopan kuninkaalliset, jotka ennen vanhaan koulutettiin poliittisiksi ja sotilaallisiksi johtajiksi pienestä pitäen. Ja nämä jälleensyntyvien häiskien linjatkin taitavat kulkea usein jotenkin suvuittain, niin että jonkun jälleensyntymäksi tunnistettu lapsi on tämän aiemmin eläneen pikkuserkku tai vastaava.

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 08 Maalis 2013 19:16

Raitanator kirjoitti:
tommi kirjoitti:harjoitus jota Dalai Lamakin harjoitti aina vuoteen 1975 asti


Sinä vuonna Dalai lama luki aikaisempien Dalai lamojen tekstejä ja huomasi yllättäen, mitä ongelmia tämä spiritismi oli aiheuttanut. Tietenkin myös sen, että kyseinen spiritismi tuomittiin erittäin ankarasti. Tästä hämmästyneenä, Dalai lama, kuten objektiivisen mielipiteen muodostava jamppa, meni jokaisen "ison pomon", kaikista perimyslinjoista, luoksen kysymään tästä asiasta. Heistä jokainen tuli samaan lopputulokseen: se on haitallista ja sitä tulisi välttää.

Ilmeisesti kuitenkaan ihan kaikkien mielestä Dorje Shugden ei ole haitallinen, koska kyseinen harjoitus on säilynyt vuosisatoja meidän päiviimme asti, ja jopa Dalai Lama itsekin oli saanut nämä opetukset.

Muistelen kuulleeni että jotkut ihan tunnetut ja arvostetutkin tyypit olivat Dorje Shugdenia opettaneet. En tosin itse osaa sanoa kuka on arvostettu opettaja ja kuka ei, mutta ehkä joku muu osaa?

Dharmis42
Viestit: 503
Liittynyt: 20 Helmi 2013 04:19
Viesti:

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Dharmis42 » 09 Maalis 2013 02:53

Asiahan ei minulle kuulu, mutta wikibudistina täytyy mainita:

"According to some alive at the time, Dorje Shugden also protected the 14th Dalai Lama in his escape from Tibet to India. The monk Helmut Gassner, the Dalai Lama's German translator for 17 years, explains:

Another, particularly impressive figure of old Tibet was the Dalai Lama's Chamberlain, Kungo Phala, whom you may vividly remember seeing in the movie Kundun. He was a guest in my home in Feldkirch on several occasions. It was he who in 1959 organized His Holiness' escape from the Norbulingka summer palace. He sometimes spoke to me about it, perhaps because he was pleased with the progress I was making in my Tibetan language studies. The preparations for the escape were made in absolute secrecy and strictly followed instructions received from Dorje Shugden. I asked him what thoughts were on his mind when he had to make his way through the crowds surrounding the Norbulingka with the Dalai Lama, disguised as a servant, just behind him. He said that everything happened exactly as the Dorje Shugden oracle from Panglung Monastery had predicted. (Panglung Rinpoche now lives in Munich.) In particularly dangerous situations, he felt he was moving within a protected space, his feet seemingly not even touching the ground. I later heard many more accounts about the escape from other people who were personally involved in it, like Trijang Rinpoche's attendants and monks of Pomra Khamtsen of Sera Mey Monastery, who had been chosen as the Dalai Lama's personal bodyguards.[25]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Dorje_Shugden

En osaa sanoa miten tosi tarina on.

Ja todistajaa löytyy:
http://www.dorjeshugden.com/controversy/articles-controversy/the-truth-behind-who-saved-the-dalai-lamas-life/

Se mitä kiina maksaa ja minne ja mikä on kiinan etu. Mitä HH Dalai Lama tekee on meidän tavallisten kuolevaisten tavoittamattomissa. Asema on vaikea. Todnäk kellään meistä ei ole mitään mahiksia tietää totuutta asiasta. Voimme vain spekuloida.

Entäs tämä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Panchen_Lama

Toivottavasti asioiden todellinen luonto tulee vielä joskus selville. Tätä toivon kaikille :)

Dharmis42
Viestit: 503
Liittynyt: 20 Helmi 2013 04:19
Viesti:

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Dharmis42 » 09 Maalis 2013 05:27

Ymmärrän mielipiteesi Raitanator, mutta mielestäni me olemme yksityisiä henkilöitä toisella puolella maapalloa. Olemme jäävejä ottamaan kantaa tähän asiaan. Ainakin jos mielessämme on harha tietämyksestä, miten asiat todellisuudessa ovat. Toki jokaisella on oikeus esittää mielipiteitään. Oikeellisuudesta meillä ei tässä asiassa voi olla käsitystä. HH Dalai Laman käskyt voi olla pelkkää politiikkaa ja niiden noudattaminen todennäköisesti on hyvä asia. Totuutta me emme voi tietää.

Joten jos sinulla ei ole Kiinan suunnitelmia Tiibetiläisten varalle taskussa, niin kaikki on pelkkää spekulaatiota.

Mikä on se kokonaiskuva, mikä on parasta kaikkien kannalta?

Aion katsoa tuon dokumentin ja kunnioitan mielipidettäsi, olen oppimassa tässä, kuten monet muutkin. Kiitos, tämä asia varmasti kiinnostaa monia :)

toivo

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja toivo » 09 Maalis 2013 17:52

Mikä on kadampa kiista? Joku henkiolento on uhannut dalai laman henkeä hänen ollessa jossakin inkarnaatiossa?
Kuka uskoo tosissaan tohon höpinään :lol:

New kadampa harjoittajat eivät palvo shugdenia , vai palvooko muut tiibetinbuddhalaiset chenrezigiä ja ovat siis chenrezigin palvojia?
Myöskään mitkään spiritistiset harjoitukset eivät kuulu new kadampaan.

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 09 Maalis 2013 20:10

toivo kirjoitti:Mikä on kadampa kiista? Joku henkiolento on uhannut dalai laman henkeä hänen ollessa jossakin inkarnaatiossa?
Kuka uskoo tosissaan tohon höpinään :lol:
Luin wikipediasta että kiista oli alkanut siitä kun joku oli julkaissut kirjan jossa sanottiin että mm. joillekin aiemmille Dalai Lamoille oli tullut ongelmia Dorje Shugdenin kanssa, esim. Shugden olisi tappanut jonkun Dalai Laman koska tämä oli toiminut tavalla joka ei miellyttänyt Shugdenia. Shugden siis on jonkinlainen henkiolento, joten tuollaisen kirjan väitteitä voi pitää hölynpölynä, mutta minulle tuli mieleen että oliko tuon kirjan rivien väleihin kirjoitettu jotain mihin Dalai Lama reagoi?

Kun julkaistaan kirja jossa sanotaan että Dalai Laman ei pitäisi hyväksyä muita koulukuntia, koska Shugden on aiemmin tappanut Dalai Laman joka on näin tehnyt, niin olisiko tässä kyseessä hieman samanlainen kuvio kun mafia menee keräämään suojelurahaa paikalliselta kauppiaalta, ja sanovat tälle: "Hieno kauppa! Olisi sääli jos paikalliset huligaanit tulisivat ja hajottaisivat ikkunat ja polttaisivat lopuksi koko kaupan". Kauppias ja mafia-roistot tietävät kumpikin että mitään kauppaa uhkaavia huligaaneja ei ole olemassakaan, mutta viesti menee perille rivien välissä.

Ehkä tämä kirja oli viesti Dalai Lamalle että tämän pitäisi lopettaa muiden koulukuntien hyysääminen, sillä "olisi ikävää jos Dorje Shugden tulee joku yö Dalai Laman asunnolle ja leikkaa tämän pään irti".

toivo kirjoitti:New kadampa harjoittajat eivät palvo shugdenia , vai palvooko muut tiibetinbuddhalaiset chenrezigiä ja ovat siis chenrezigin palvojia?
Myöskään mitkään spiritistiset harjoitukset eivät kuulu new kadampaan.
Tämä "palvonta" taisi olla minun käyttämäni sana, mutta tarkoitin tällä siis sitä mitä ikinä siihen Shugden-harjoitukseen kuuluukin. Jonkun ulkopuolisen mielestä se voi ehkä vaikuttaa palvonnalta, joten halusin käyttää sanaa jonka taviksetkin voisivat ymmärtää.

Jos sinulla on jotain tarkempaa tietoa tai vaikka omia kokemuksia New Kadampasta niin kerro ihmeessä lisää.

Avatar
tommi
Viestit: 634
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja tommi » 09 Maalis 2013 20:21

Raitanator kirjoitti:Jihadismi on säilynyt muslimien keskuudessa meidän päiviimme asti, tarkoittaako se sitä ettei se ole haitallinen, koska Talebanien mielestä se ei ole haitallinen?
Voi hyvin olla että Shugden on haitallinen. Joidenkin mielestä Islam on rauhanomainen ja suvaitseva uskonto jonka maineen pienet ääriryhmät pilaavat. Toisten mielestä nämä ääriryhmät paljastavast Islamin todellisen luonteen, jota muissa yhteyksissä yritetään piilotella. Samoja ajattelutapoja joku voisi varmaankin soveltaa myös Tiibetin-buddhalaisuuteen, ja nimenomaan tässä taitaa piillä tämän Shugden-jutun mielenkiintoisuus.

Thanavuddho tai Uku taisi sanoa että tämä Shugden-juttu oli Dalai Laman pahin virhe, mutta onhan Dalai Lama jossain yhteydessä sanonut että homoseksuaalit eivät voi olla buddhalaisia, mitä ehkä pitäisin pahempana virheenä, ainakin PR-mielessä, sillä Tiibetin-buddhalaisuus taitaa olla suosittua juuri näissä liberaalipiireissä joissa arvostetaan seksuaalisten suuntausten tasa-arvoa.

toivo

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja toivo » 09 Maalis 2013 21:22

Ruotsissa asuessamme kävin joskus tyttöystävän kanssa tukholman new kadampa centterissä. Selkeää opetusta (suurin osa buddhisteista on mielestäni hyvin epämääräisiä) karmasta, myötätunnosta ja muista perusasioista.

Kukaan ei palvonut mitään henkeä eikä suunnitellut mitään kenenkään päänmenoksi.
Suomessa en ole käynyt vielä täkäläisessä new kadampa keskuksessa. Tyttis on käynyt ja tykkää.
Onkos raitanatori tutustunut new kadampa opetuksiin vai kuunnellut vain pelkästään taikauskoisia höpinöitä?

Avatar
Santeri
Viestit: 932
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: New Kadampa Buddhalaisuus

 • Ilmoita tämä viesti
 • Lainaa

ViestiKirjoittaja Santeri » 10 Maalis 2013 03:27

Hei,

Raitanator kirjoitti:Thanavuddho,
surullista nähdä sinun puolustuvan vaarallista kulttia ja poimit tietosi pelkästään heidän propagandakoneistosta. Sekä pyrkimyksesi tietosesti aiheuttaa eripuraa buddhalaisten välillä.


En minä tässä pyri ketään tahoa puolustelemaan, vaan kannatan avointa keskustelua aiheesta. En myöskään tietoisesti aiheuta eripuraa, päinvastoin. Se taannoinen show toisella suomalaisella foorumilla, jossa tätä aihetta käsitteleviä ketjuja poisteltiin, aiheutti mielestäni lähinnä kasvaneen kiinnostuksen New Kadampa perinnettä kohtaan.

Jos NKT on kyseenalainen uskonnollinen lahko, niin nythän tässä on hyvä mahdollisuus osoittaa tämä väite todeksi.

Sinä vuonna Dalai lama luki aikaisempien Dalai lamojen tekstejä ja huomasi yllättäen, mitä ongelmia tämä spiritismi oli aiheuttanut.


Dorje Shugden ei ole uniikki hahmo Vajrayana buddhalaisuudessa. Vastaavanlaisia hurjistuneita olentoja löytyy pilvin pimein. Miksei näitä muita sitten bannata yhtälailla?

Geshe Kelsang Gyatso ei ole suostunut bannaamaan Dorje Shugdenia NKT:stä.

Uusi Kadampa –tradition perustanut kunnianarvoisa Geshe Kelsang Gyatso (kutsutaan myös nimellä Geshe-La) on täysinoppinut meditaationmestari ja kansainvälisesti tunnettu buddhalaisuuden opettaja. Oman opettajansa Kyabje Trijang Rinpochen siunausten avulla Geshe-La on keskittynyt Kadam-Dharman oleelliseen merkitykseen ja tuonut sen esiin tavalla, joka ei ole pelkästään länsimaalaisille vaan kaikille helposti ymmärrettävä.


http://www.meditoi.com/kunnianarvoisa-g ... ang-gyatso

Metta,
Thanavuddho
www.ssaablogi.blogspot.fi


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Dharman pyörä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija